0 Vergelijken

Top 5 kamerplanten stekken

Kamerplanten stekken is over het algemeen niet heel lastig, maar je moet wel even weten wat je doet. Zo zijn er planten die wortels krijgen uit een blaadje, maar ook planten die wortels maken uit groeipunten die al zichtbaar zijn en er zijn planten waarvan je de wortelkluit moet splitsen.

Pannenkoekplant stekken

Één van de meest populaire planten is wel de pannenkoekplant, ofwel pilea. Deze plant is vrij eenvoudig in onderhoud en ook nog eens eenvoudig te stekken. De moederplant maakt vrij snel baby-pannenkoekjes een de stam. Graaf voorzichtig je plant iets uit en snijd vervolgens de babyplant los van de moeder. Je kan het kleine plantje met wortels eerst even in de stekpoeder dopen om het vervolgens in de potgrond te zetten. Ook kan je het plantje eerst in een laagje water zetten, zodat meer wortels kunnen ontwikkelen.

Monstera monkeymask stekken

De monstera monkeymask stekken is ook eenvoudig. Bijna onder elk plant zie je groeipuntjes of luchtwortels. Als je onder zo’n groeipunt of luchtwortel de stek afknipt of afsnijdt, dan kan je het stekje op water zetten. Hoe warmer, hoe sneller er wortels ontwikkelen. Wanneer er wortels zijn gevormd van enkele centimeters, dan dip je de wortels in stekpoeder en stop je het plantje in de grond. Geef kamerplantenvoeding en regelmatig water en je stekje zal snel groot groeien.

Calathea stekken

Bij calathea’s stekken moet je iets meer moeite doen. Kleine babyplantjes verschijnen vaak enkele centimeters van de moederplant. Haal de plant uit de pot en splits het babyplantje voorzichtig van de moeder. Zorg er wel voor dat je voldoende wortels meeneemt en minimaal 3 scheuten, zodat de plant mooi volwassen kan groeien. Dip de wortels in de stekpoeder en stop daarna in een pot met potgrond voor kamerplanten.

Begonia stippenplant stekken

De stippenplant stekken is eenvoudig. Knip onder 2 of 3 knoppen en zet het blad met steel op water en hij zal wortels gaan maken. Na enkele weken zal de stippenplant wortels gaan maken. Heeft je begonia stippenplant mooie lange wortels? Dan doop je de wortels in de stekpoeder en doe je de stekjes in een potje met potgrond. Je kunt eindeloos doorstekken, zodat je een grote pot vol met begonia kunt maken.

Bananenplant stekken

Een bananenplant zet zo af en toe nieuwe ‘pups’. Het babyplantje kan het beste zo’n 20 hoog zijn, voordat je de pup een eigen plekje geeft. Haal de hele bananenplant uit de pot en graaf rustig de pup uit. De bananenplant stekken doe je als volgt: snijd met een schoon mes de pup los van de moeder en neem zoveel mogelijk wortel mee zodat je babybanaan goed zelf kan overleven. Dip de wortels in stekpoeder en zet de pup in een pot met potgrond

Aanbevolen PRODUCTEN