0 Vergelijken
Maaien

Grasmaaien is één van de onderdelen om je gazon mooi groen en dicht te houden. ECOstyle biedt jou het beste advies en de juiste natuurlijke producten voor een gezond en groen gazon. Maai regelmatig en kies voor de juiste hoogte. Dit werkt tevens goed tegen mosvorming en onkruid tussen het gras. Geef je het gazon ook extra voeding met Gazon-AZ en Gazon-AZ Najaar? Dan geniet je het hele jaar door van een vol gazon.

Grasmaaien 

Het gazon maaien kan op verschillende manieren. Er kan het best gemaaid worden met een kooimaaier, robot- of mulchmaaier, want deze snijden het gras in plaats van het er 'af te slaan'. Hoe gladder/scherper gras gesneden wordt, hoe beter het eindresultaat is. Met glad gesneden gras is er minder kans op ziekten en plagen in het gazon. Het grote voordeel van robot- en muchmaaiers is dat ze het gras versnipperen en je deze ook kunt laten liggen. Graag zelfs, want het bodemleven zet de maairesten vervolgens om in waardevolle voedingsstoffen. Zo heb jij minder afval en help je het gazon op een natuurlijke manier. 

  • Waarom moet ik mijn gazon regelmatig maaien? 
  • Wanneer kan ik het beste maaien? 
  • Wat is de beste maaihoogte? 
  • Hoe voorkom ik gazonproblemen?

Waarom moet ik mijn gazon regelmatig maaien? 

Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de kwaliteit van de grasmat verhoogt en de groei van het gras gestimuleerd wordt. Zo krijgen onkruid en mos veel minder kans om te groeien. Belangrijk hierbij is dat de messen scherp zijn. Laat daarom 1 keer per jaar je maaier controleren en de messen slijpen, bijvoorbeeld na de laatste maaibeurt in het najaar. 

Wanneer kan ik het beste maaien? 

In het begin van het seizoen (maart/april) maai je ongeveer één keer per twee weken, afhankelijk van de temperatuur (boven 5°C). In april is dat ongeveer één keer per tien dagen en in de maanden mei tot en met augustus minimaal één keer per week. Vanaf september bouw je het af totdat het echt kouder wordt. Je maait dan alleen nog bij zacht weer. Kijk hierbij vooral naar de groei van het gras. In het voor- en najaar is er minder licht en groeit gras ook minder snel. Je mag de maaihoogte dan ook gerust wat hoger zetten. Voor het beste resultaat maai je bij droog weer. De grassnippers worden dan mooi over het gazon verdeeld.

New media

Wat is de beste maaihoogte? 

Hoe korter je het gras maait, des te minder diep het gras wortelt. Is het gras te lang, dan komt er minder licht bij de bodem, waardoor het gras dunner wordt en geel kan kleuren. Voor een siergazon is de juiste maaihoogte 3 cm en voor een speelgazon 4 cm. Is het boven de 25 °C, maai dan niet korter dan 6 cm, anders is er kans op verbranding van het gras. En laat bij temperaturen van boven de 30 °C de grasmaaier gerust staan. 

Hoe voorkom ik gazonproblemen? 

Voor alles in de tuin geldt dat een goede bodemstructuur de basis is voor succes. Dat geldt ook voor een mooi vol gazon zonder mos, onkruid en plagen. Bij een goede bodemstructuur nemen wortels beter voedingsstoffen op en heb je een goede waterbalans. Water spoelt niet meteen weg en blijft ook niet staan. Een goede zuurgraad (pH) is hierbij ook van belang. Bij een te zure grond groeit het gras niet goed en worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. Je meet de pH-waarde (zuurgraad) heel eenvoudig met onze pH-Bodemtest. Vaak moet je bijsturen, strooi dan . Verticuteer één keer per jaar, maai regelmatig en in verschillende richtingen (het gras wordt hierdoor sterker) en bemest het gazon drie keer per jaar met onze organische meststoffen. En, vergeet bij droogte niet te besproeien.

Producten voor een gezond en groen gazon
€ 11,99
€ 13,00
€ 33,99
€ 15,98