0 Vergelijken
Vilt in het gazon

Een viltlaag in het gazon is een laag van dood organisch materiaal, bijvoorbeeld maairesten, uitlopers, mos, etc. Het zit tussen het gras en de bodem. Vilt bestaat uit ongeveer 25% lignine, ook wel houtstof genoemd. Schimmels kunnen deze stof normaal gesproken zonder probleem afbreken, maar wanneer een viltlaag ontstaat in je gazon, dan kun je er vanuit gaan dat de organische kringloop niet goed functioneert. Een viltlaag zorgt voor allerlei problemen. Water en voedingsstoffen bereiken de wortels in de bodem niet, het gras verstikt en wortelt niet. Oftewel er ontstaat een ongezond gazon. Hoe kun je een viltlaag verwijderen en voorkomen? ECOstyle geeft jou graag advies.

Viltlaag verwijderen

Het verwijderen van de viltlaag doe je door te verticuteren. Dit kan met een verticuteermachine of verticuteerhark. Een verticuteermachine is vooral bij grotere oppervlakten aan te raden, want het is een arbeidsintensieve klus. Door het verticuteren verwijder je ook het eventuele aanwezige mos in het gazon. Het verwijderen van de viltlaag zorgt voor lucht in het gazon, hierdoor groeit het gras beter. Meer weten over verticuteren? Lees onze informatiepagina .

Hoe herstel ik mijn gazon na het verwijderen van de viltlaag? 

Schrik niet wanneer het gazon er na het verticuteren niet mooi meer uitziet. De kale plekken herstel je makkelijk op een natuurlijke en duurzame manier. Zorg ervoor dat alle gras-, mos- en onkruidresten zijn opgeruimd en controleer de bodem of deze de juiste zuurgraad(pH) heeft. Deze meet je eenvoudig met de  van ECOstyle. Voor het gazon is een waarde tussen 5.5 en 6.5 ideaal. Moet je bijsturen, strooi dan onze . Vervolgens bemest je het gras met , dit zorgt voor een sterk wortelstelsel en een verhoogde opname van voedingsstoffen. Voor het doorzaaien van de kale plekken gebruik je onze Graszaad-Herstel. Dit graszaad kiemt snel en is voorzien van een natuurlijke coating die vogelvraat tegengaat. Zo heb je weer snel een groen en weerbaar gazon. 
 
Tip: Weten wat je nog meer kunt doen om je gazon makkelijk sterk en mooi te houden? Lees dan onze pagina.

Hoe voorkom ik een viltlaag?

Een viltlaag is te voorkomen door je gazon goed te onderhouden. Zorg voor een goede bodemstructuur, juiste zuurgraad, goede bemesting en maai het gazon regelmatig.

Aanbevolen producten
€ 11,99
€ 13,00
€ 10,49
€ 15,99