0 Vergelijken
Engerlingen

Bruine plekken in het gazon en een makkelijk los te trekken grasmat? Dan heb je waarschijnlijk last van engerlingen. Engerlingen zijn de larven (eerste levensfase) van verschillende kevers, zoals de rozenkever, mei- en junikever. ECOstyle biedt jou de beste oplossing voor het 100% ecologisch bestrijden van engerlingen, namelijk met aaltjes. Aaltjes zijn microscopisch kleine diertjes en de natuurlijke vijand van engerlingen. Aaltjes gebruiken hun prooi als voedselbron en broedkamer. Zet je ze goed in? Dan ben je snel van je plaag af. 

Schade door engerlingen 

Engerlingen veroorzaken schade in het gazon, maar ook in sportvelden. De wortels van de plant worden ondergronds aangevreten. Hierdoor neemt het gras geen voedingsstoffen en water uit de bodem op. Het gras sterft af en er ontstaan dode, bruine plekken. Ook trek je de grasmat makkelijk los. Bestrijd daarom tijdig en voorkom een grotere plaag. 

  • Waarmee kan ik engerlingen bestrijden? 
  • Zijn engerlingen schadelijk voor mijn gazon? 
  • Hoe voorkom ik engerlingen? 
  • Het gazon na schade van engerlingen herstellen 

Waarmee kan ik engerlingen bestrijden? 

Engerlingen zijn de larven van een aantal verschillende kevers. De meest voorkomende in Nederland zijn de rozenkever (80%), meikever en junikever. Je bestrijdt ze effectief met hun natuurlijke vijand, het aaltje. Aaltjes (nematoden) zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven. Ze gebruiken hun prooi als voedselbron, waardoor de engerlingen doodgaan. Zo lang er engerlingen zijn, blijven er ook aaltjes.

Zijn engerlingen schadelijk voor mijn gazon? 

Onder de graszoden zie je talloze engerlingen, ze zitten tussen de 10 en 50 cm diep in de grond. De engerlingen in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Engerlingen zijn crème tot wit van kleur met een harde oranjekleurige kop, grote kaken, drie paar poten onder de kop en een donkergekleurd achterlijf. De grootste schade ontstaat in juli tot en met september. Door het afvreten van de wortels kan de (gras)plant geen water en voedingsmiddelen meer opnemen. Hierdoor is de plant vatbaar voor ziekten en schimmels en ontstaan er bruine plekken. Daarnaast zijn mollen, vogels en andere dieren dol op engerlingen, waardoor dit extra schade veroorzaakt.

Hoe voorkom ik engerlingen? 

De meeste engerlingen zijn de larven van de rozenkever. Door het goed monitoren van de vlucht voorkom je al problemen. Tijdens de vlucht worden de eitjes gelegd, dus zodra je ze met de Rozenkeverval vangt weet je dat je dat je 6 weken later aaltjes kunt inzetten. De gevangen vrouwtjes kunnen geen eitjes meer leggen waardoor de engerlingen plaag vermindert. Hang de val in de tweede helft van april op. De val verspreidt zijn geur ongeveer 10 meter rondom de val (ca. 300 m2 aan oppervlakte). De lokstof werkt minimaal 6 weken, lang genoeg voor bestrijding tijdens de hele vluchtperiode van de rozenkever.

Het gazon na schade van engerlingen herstellen 

Wil je een mooi groen en dicht gazon? Een goede structuur en zuurgraad zijn essentieel. Met de juiste voeding en verzorging hebben plagen en ziekten minder kans. Zaai kale plekken in met  of  en geniet snel van een groen tapijt.

Aanbevolen producten
€ 15,99
€ 13,98