Schade door engerlingen
Engerlingen veroorzaken schade in het gazon, maar ook in sportvelden. De wortels van de plant worden ondergronds aangevreten. Hierdoor neemt het gras geen voedingsstoffen en water uit de bodem op. Het gras sterft af en er ontstaan dode, bruine plekken. Ook trek je de grasmat makkelijk los. Bestrijd daarom tijdig en voorkom een grotere plaag.
- Waarmee kan ik engerlingen bestrijden?
- Zijn engerlingen schadelijk voor mijn gazon?
- Hoe voorkom ik engerlingen?
- Het gazon na schade van engerlingen herstellen
Waarmee kan ik engerlingen bestrijden?
Engerlingen zijn de larven van een aantal verschillende kevers. De meest voorkomende in Nederland zijn de rozenkever (80%), meikever en junikever. Je bestrijdt ze effectief met hun natuurlijke vijand, het aaltje. Aaltjes (nematoden) zijn microscopisch kleine beestjes die in de grond leven. Ze gebruiken hun prooi als voedselbron, waardoor de engerlingen doodgaan. Zo lang er engerlingen zijn, blijven er ook aaltjes.
Zijn engerlingen schadelijk voor mijn gazon?
Onder de graszoden zie je talloze engerlingen, ze zitten tussen de 10 en 50 cm diep in de grond. De engerlingen in het gazon zijn voornamelijk afkomstig van de rozenkever (in 80% van de gevallen). Engerlingen zijn crème tot wit van kleur met een harde oranjekleurige kop, grote kaken, drie paar poten onder de kop en een donkergekleurd achterlijf. De grootste schade ontstaat in juli tot en met september. Door het afvreten van de wortels kan de (gras)plant geen water en voedingsmiddelen meer opnemen. Hierdoor is de plant vatbaar voor ziekten en schimmels en ontstaan er bruine plekken. Daarnaast zijn mollen, vogels en andere dieren dol op engerlingen, waardoor dit extra schade veroorzaakt.