0 Vergelijken
Emelten

Kale ronde plekken in het gazon? Grote kans dat er emelten aanwezig zijn. Emelten zijn de larven (eerste levensfase) van de langpootmug. Bestrijd emelten natuurlijk en effectief met aaltjes. Aaltjes (nematoden) zijn microscopisch kleine beestjes van zo’n 0.2 mm dik. Ze zijn de natuurlijke vijanden van diverse insectenlarven en rupsen. Aaltjes gebruiken hun prooi als voedselbron en voor de eigen voortplanting. ECOstyle biedt de beste oplossing voor het bestrijden van emelten.

Schade door emelten

Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, is te herkennen aan kale ronde plekken. Ze komen ‘s nachts naar boven en trekken dan grassprietjes de grond in en eten het op. Ook de planten in de moestuin tasten ze aan. Voorkom een grote plaag en bestrijd daarom tijdig met de producten van ECOstyle.

Waarmee kan ik emelten bestrijden? 

Emelten bestrijd je biologisch met aaltjes tegen emelten. Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes en de natuurlijke vijanden van diverse rupsen en larven. Aaltjes eten de larven van binnenuit op, waardoor deze doodgaan. De aaltjes zoeken vervolgens andere emelten, waarbij het proces zich herhaalt. Zo lang er emelten zijn, blijven de aaltjes ook leven. Bestrijden van emelten doe je vooral tussen juni en november. Daarna is de emelt te groot om goed te bestrijden en is de bodemtemperatuur te laag.

Zijn emelten schadelijk voor mijn gazon? 

De emelt is de larve (eerste levensfase) van de langpootmug. Een langpootmug veroorzaakt zelf geen schade, maar de larven wel. Ze trekken de grassprietjes de grond in en eten ze op. Hierdoor ontstaan kale plekken in het gazon. 

 

Hoe voorkom ik emelten? 

Emelten voorkom je o.a. met een goede ontwatering van de grond. Twijfel je of je emelten in je gazon hebt? Span ’s avonds een stuk donker plastic over het gazon. De emelten hebben zo niet door dat het weer dag is en zijn ’s ochtends in het gazon zichtbaar. Ons advies is ook om de vlucht te monitoren. Vaak zie je halverwege/tegen het eind van de zomer grote aantallen langpootmuggen op je ramen zitten en boven je gazon vliegen. Dit is het moment dat ze eitjes inleggen. Door je bewust te zijn van dit moment en 2-3 weken later aaltjes in te zetten kun je veel problemen voorkomen.

Het gazon na schade van de emelten herstellen? 

Zorg voor een goede structuur en zuurgraad van de grond. Met de juiste voeding en verzorging hebben ziekten en plagen veel minder kans. Zaai kale plekken opnieuw in met Graszaad Herstel of Graszaad 4-in-1 of gebruik graszoden voor een mooie groene grasmat.

Aanbevolen producten
€ 15,99
€ 13,98